«

»

Oct 25

Janković: Važno je promovisanje korpusa ljudskih prava

 

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je cilj nezavisnih regulatornih tela promovisanje korpusa ljudskih prava i dobre uprave, a da najviše prostora za napredak ima u iskorišćavanju postojećih potencijala.

“Naš cilj je da promovišemo korpus ljudskih prava, dobru upravu i zato je zamena teza pravljenje brojnih regulatornih tela. Najviše prostora za napredak imamo u iskorišćavanju potencijala koje već imamo”, rekao je Janković na konferenciji “Saradnja parlamenata i nezavisnih regulatornih organa u jugoistočnoj Evropi”.

U prilog tome, Janković je naveo da nijedan od postojećih organa nije uspostavljen da bi zemenio drugi, pa se tako, na primer, odgovornost za borbu protiv korupcije ne može svesti na rad Agencije za borbu protiv korupcije.

Zaštitnik građana je ukazao da je tokom sedmogodišnjeg postojanja, od donošenja Zakona 2005. godine, kada nije imao ni kancelariju, sredstva ili saradnike, do danas mnogo urađeno, ali da se ne može čekati narednih 200 godina da bi ombudsman uspostavo odnos sa državnim organima kao što je to u Švedskoj.

Prema njegovim rečima, odnos skupštine i nezavisnih regulatornih tela je najdelikatiji, jer se tu prepliću odnosi hijerarhije sa odnosima saradnje, a to nije pitanje potčinjenosti.

“Naša nezavisnost je potrebna da bi mogli svakome najslobodnije da kažemo sve ono što je od vitalnog značaja za građane, pa i parlamentu. Nužno je izbeći rivalitet, jer nije cilj skupštine da ima slabog ombudsmana niti da građani više veruju ombudsmanu nego paramentu”, naglasio je Janković.

On je kazao da taj odnos skupštine i nezavisnih reguatronih tela može i treba da bude sadržajniji, podsetivši da, pored uspostavjanja tih tela, skupština treba da prati i primenu donetih zakona, što je retko.

Janković je rekao da je tokom sedmogodišnjeg postojanja tog nezavisnog regulatornog tela Skupštini Srbije upućeno 52 mandmana na razne zakonske predloge, od cega je isvojeno petnaestak.

Tanjug 3.4.2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>