«

»

Mar 21

Održano javno slušanje u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Ponedeljak, 18. mart 2013.

Narodna skupština Republike Srbije, www.parlament.gov.rs

 

skup

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, organizovao je danas, u saradnji sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju i Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost, javno slušanje na temu „Uloga Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u zaštiti i unapređenju ljudskih prava i razmatranje potrebe za unapređenjem zakonskog okvira“

Javno slušanje otvorio je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, navodeći da je stvoren zakonski okvir za osnivanje i rad nezavisnih institucija za zaštitu prava građana. S tim u vezi, pohvalio je rad Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i ukazao da postoji prostor da se dodatno unaprede postojeći zakoni.
O dosadašnjoj primeni Zakona o Zaštitniku građana odnosno Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, uočenim nedostacima u praksi i potrebi za unapređenjem zakonskog okvira, govorili su Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatakao o ličnosti Rodoljub Šabić. Tom prilikom, prisutnima su predstavili i potrebne pravce izmena navedenih zakona.

Državna sekretarka u Ministarstvu pravde i državne uprave Gordana Stamenić navela je najvažnije aktivnosti ovog Ministarstva u pripremi propisa o Zaštitniku građana i propisa o zaštiti podataka o ličnosti i tajnosti podataka. Stamenić je iznela uverenje da će se u skupštinskoj proceduri ponovo naći predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o Zaštitniku građana i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji su povučeni iz procedure formiranjem novog saziva Narodne skupštine i nove Vlade. Ukazala je na potrebu da se unaprede postojeći propisi radi usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom.

Zaštitnik građana prisutnima je predstavio i dokument koji je usvojen na međunarodnom skupu održanom u Narodnoj skupštini, pod nazivom Beogradski principi o odnosu nacionalnih institucija za zaštitu i promociju ljudskih prava i parlamenata.

O primeni propisa o Zaštitniku građana, slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti i potrebi za njihovim izmenama i dopunama, iz ugla civilnog sektora govorio je Milan Antonijević iz organizacije JUKOM.

Narodni poslanici, predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, međunarodnih i nevladinih organizacija i udruženja, tokom diskusije koja je usledila, razmenili su mišljenja o zakonodavnoj i kontrolnoj ulozi Narodne skupštine u zaštiti prava građana. Govorili su i o integritetu institucija, kao i o odnosu ovih nezavisnih državnih organa sa drugim institucijama.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović konstatovao je da su se učesnici ovog javnog slušanja složili da postoji potreba za unapređenjem zakonoskog okvira i neophodnost da se izmene i dopune navedenih zakona nađu u skupštinskoj proceduri, kako bi se zaokružio normativni okvir u ovoj oblasti

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>