«

»

May 28

Apel Kuće ljudskih prava Skupštini Republike Srbije

petak, 09 mart 2011

Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije skreće pažnju Narodnoj skupštini Srbije i drugim donosiocima odluka da je nedopustivo da se pitanje izmene Zakona o Zaštitniku građana i izbor Zaštitnika građana još uvek ne nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine. Odlaganje rasprave i najave da će o pitanju izmena ovog zakona, kao i o izboru Zaštitnika građana odlučivati naredni saziv skupštine dovelo bi ovu nezavisnu instituciju u VD stanje i na taj način ozbiljno ugrozilo njen uspešan rad na zaštiti ljudskih prava i ograničilo efekte započetih procesa uređenja oblasti ljudskih prava.

Neodgovornim ponašanjem i odugovlačenjem postupku izbora, može biti ugrožen i nedavno dobijen A status koji je instituciji Zaštitnika građana dodelio Međunarodni koordinacioni komitet nacionalnih institucija za ljudska prava koji deluje pod okriljem Ujedinjenih nacija. Status A Ombudsmana je istovremeno i ocena dodeljena državi Srbiji za dosadašnje rezultate na zakonskoj regulaciji ljudskih i manjinskih prava u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Od nadležnih očekujemo da uvide značaj očuvanja ugleda nezavisnih institucija koje su u Srbiji počele nastajati nakon petooktobarskih promena i da se u najkraćem roku pred narodnim poslanicima, u ovom sazivu Skupštine, nađe predlog izmena zakona, kao i da se pokrene postupak izbora Zaštitnika građana.

Kuća ljudskih prava i demokratije:

Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava – Yucom
Helsinški komitete za ljudska prava u Srbiji
Centar za praktičnu politiku

1 comment

  1. Milan Antonijevic

    Bilo bi dobro da obnovimo ovu inicijativu, da vidimo sta je odrzivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>